Disciplines


Clapaja beschikt over een groot en gevarieerd aanbod van dansdisciplines. Elk met zijn specifieke docent.


Kleuterdans 


KLEUTERDANS - Op een speelse wijze leren de kinderen de basiselementen van dans en verkennen ze hun eigen bewegingsmogelijkheden.
Er wordt ingespeeld op ruimte, houdingsgevoel en muzikaliteit. Creativiteit, dansplezier en ontwikkelen van sociaal gevoel spelen een grote rol.
Het is dan ook de beste voorbereiding voor jazz of ballet waartoe ze kunnen overschakelen vanaf 6 jaar. 


JAZZDANS - CONTEMPORARY JAZZ - LYRICAL - THEATREDANCE - HORTON

Van een dynamische vorm van techniek, snelheid, isolaties in de jazzdans met verschillende stijlen, wordt er nu ook veel aandacht besteed aan expressie en grondwerk in de contemporary en lyrical jazz. Theatredance, meestal op musicalstukken, omvat ook verschillende stijlen waaronder "Fosse" en moderne dans is een verzameling van danstechnieken uit de geschiedenis zoals Grahamtechniek (Martha Graham) en Hortontechniek (Lester Horton) en wordt toegepast in de andere dansvormen. 


Klassiek ballet

KLASSIEK BALLET ligt aan de basis van alle hedendaagse bewegingsvormen. Inoefenen van vaardigheden zowel aan de barre als in de milieu als dansvariaties, maken dat de leerlingen van Clapaja de andere dansdisciplines technischer en beter kunnen uitvoeren.
Bij de gevorderde groepen wordt er ook aandacht besteed aan de "Pointetechniek" (Spitzen). 


Tapdans


TAPDANSEN is een danstechniek waarbij men ritmische klanken met de voeten maakt op de vloer.
Op de schoenen zijn "taps" (d.i. metalen plaatjes) bevestigd en de tip is verhard. Uitgaande van een aantal basispassen worden "routines" opgebouwd waarbij syncopaties, zuiverheid van klanken en snelheid een rol spelen.
Tap wordt vooral gebruikt in musicals en shows. Een all-round danser moet ook kunnen tapdansen. Door jarenlange trainingen door Claire Paniez in New York heeft Clapaja nu een groot aantal tapdansers, van beginneling naar gevorderd niveau.


Ierse dans


IERSE DANS afgeleid van de traditionele Ierse dansvormen wordt bij Clapaja geïntegreerd bij de gewone tapdanslessen.
Het omvat de "soft-shoe" (zachte zolen) en "hardsoles" (harde schoenen).
Reels, Slip jigs, Hornpipes en Treble jigs komen aan bod.

Musical

Zoals een echte "triple-threat" betaamt ga je aan de slag met de drie musicaldisciplines: zang, dans en drama. We werken met recent musicalmateriaal of duiken de klassiekers in om via zang, dans en theatrale vaardigheden ook het verhaal achter de muziek te leren vertellen. 

Funk

FUNK begint met een korte warming up. Het is een mix van jazz hip hop en streetdance; wordt op non-stop muziek aangeleerd en omvat zeer snelle en intensieve bewegingen. Uithouding, veel energie en technieken uit de jazzdans maken dat de Funk goed kan uitgevoerd worden. Daarom worden de leerlingen slechts toegelaten vanaf het 6de leerjaar. De les wordt beëindigd met cooldown en stretching.